Program


UJKA VANJA
2

UJKA VANJA

UJKA VANjA
A. P. Čehov
gostuje koprodukcija Hartefakt i NP Sterija, Vršac

Nova predstava u produkciji Hartefakt fonda i Narodnog pozorišta Sterija iz Vršca, prema tekstu Antona Pavloviča Čehova, u režiji Andreja Nosova, “Ujka Vanja”, premijerno je sinoć izvedena na otvaranju  Festivala “Vršačka pozorišna jesen”.

 Pred punom salom Narodnog pozorišta Sterija iz Vršca, sinoć je premijeno izveden “Ujka Vanja”, za koji režiju potpisuje Andrej Nosov, dramaturgiju Mina Ćirić, dok su se kostimom, scenografijom i muzikom u predstavi bavili Selena Orb i Draško Adžić. Osim što otvara festival, “Ujka Vanja” se nalazi i u takmičarskom delu programa. Odlična glumačka podela u sastavu Nemanja Oliverić  (Ujka Vanja)Branko Cvejić (Serebrajakov) Katarina Marković (Jelena Andrejevna) Mina Obradović (Sonja) Stefan Bundalo (Astrov) Monika Boldovina Bugle (Marina) Dojna Andrejević Petrović (Marija Vasiljevna) Jovan Jelisavčić (Teljegin), doprinela je da se savemeno čitanje Čehovljevog teksta iznese na scenu u jednom novom i svežem svetlu.

Autorski tim iskoristio je priliku da publici predstavi plodove svog višemesečnog rada kroz postavljanje Čehovljevih junaka na scenu sa svim njihovim detaljima, slojevitostima, problemima, ponekad i neobjašnjivim skokovima u raspoloženju. Rešenje autorskog tima ove predstave bilo je – izaći iz uobičajene forme mizanscenskih proba, pomeriti se sa scene, vratiti Čehovljeve ljude u prirodnu sredinu. Isprobati ih. Živeti ih.

U ovom savremenom čitanju „Ujka Vanje“ pocrtana je Čehovljeva atmosfera vrućine i zapare – savrešeno dobar izgovor za ne-delanje. Poseta vlasnika imanja, Serebrjakova, izaziva lenjost – svi prestaju da obavljaju uobičajene poslove da bi mu ugađali, a prisustvo njegove žene, Jelene Andrejevne, i njena želja za promenom, teraju ih na preispitivanje i podsećanje propuštenih šansi za boljim, ispunjenijim životom.

Sve se odvija u toku jednog dana, tako da je napetost zbog iščekivanja objašnjenja Serebrjakove posete još veća nego u drami. Likovi se različito nose s profesorevom posetom koja je izazvala vanredno stanje na imanju, ali uglavnom jedva čekaju da jednostavno ponovo mogu „da ručaju kad i sav normalan svet“. Komad problematizuje želju za promenom koja je nizom uspešno postavljenih situacija prokazana kao izgovor da se zapravo nikada ništa ne menja.

Pubika je predstavu pozdravila ovacijama, nakon čega je autorski tim odgovarao na pitanja novinara, otkrivajući različite aspekte procesa rada na predstavi. Nakon uspešno izvedene premijere, komad će se naći na redovnom repertoaru Narodnog pozorišta Sterija.

(Izvor: atelje212.rs; heartefact.org; Facebook: @atelje212)

Preporuka


André Rieu

Štark Arena, Beograd

Megapopularni dirigent i virtuoz na violini injegov Johann Strauss Orchestra najavili su povratak…

NICK MASON'S SAUCERFUL OF SECRETS

Sava Centar, Beograd

U Beograd stiže Nik Mejson, bubnjar grupe Pink Floyd koji će zajedno sa…

Tekst:Kristofer Dž. Džonson Režija: Erol Kadić Igraju: - Aleksandar Srećković Kubura - Srđan…

Prijavite se na naš newsletter!

Budite prvi koji će dobiti infromacije u vezi svih najboljih predstojećih događaja. Klikom na dugme "PRIJAVA", korisnik prihvata da od strane Tickets.rs na email dobija Novosti.

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati