Program


Šumadija
12

Šumadija

FILIP VUJOŠEVIĆ
Šumadija
REŽIJA: MAJA PELEVIĆ

Šumadija je pseudoautobiografski komad Filipa Vujoševića, koji govori o položaju umetnika u Srbiji danas. Kakva zemlja – takvi i umetnici! Zbog toga, u Šumadiji, pratimo glavne likove kroz javu, san i televizijske programe; kroz pustinju tezgarenja u marketingu i prašumu političke stvarnosti. Poslednja stanica je uspeh! … Sve je duhovito, ali: da li je smešno?

Režija: Maja Pelević
Igraju: Vladimir Milojević, Suzana Lukić, Sonja Milojević, Aleksandra Ristić, Kristina Pajkić
Scenografija i kostimografija: Isidora Spasić
Koreografija i scenski pokret: Kristina Pajkić
Slikarski radovi: Rade Stanković
Dizajnerska rešenja u video radu: Isidora Spasić
Montaža video materijala: Dejan Rafailović Raf
Izrada maski: Darko Ivanović
Muzika korišćena u predstavi: Klod Debisi Mesečeva sonata; Karl Orf Karmina Burana; Čajkovski Labudovo jezero; Johan Štraus Na lepom plavom Dunavu.
Video klipovi korišćeni u predstavi: emisija Izbliza (Produkcija Kadar; autorka: Mira Čvorić); TV serija Moj rođak sa sela (produkcija: RTS i Košutnjak film, scenario: Radoslav Pavlović, režija: Marko Marinković); emisija za decu Tajni agent Izi (Produkcija: Fan Fektori i TV B92); emisija Kabare (produkcija: Hepi TV).
Fotografije: Jugoslav Radojević
Grafički dizajn: Grupa Kombinart
Inspicijentkinja: Jelena Ivetić
Asistenti i sufleri: Luka Lazarević, Jelena Čeivanović, Katarina Srdanović, Filip Trifunović (Omladinski klub Šabačkog pozorišta)
Tehnički rukovodilac: Radivoj Kostadinović
Stolarski radovi: Borivoj Čeivanović
Bravarski radovi: Mihailo Brezina
Majstor tona: Kosta Pavlović
Majstor svetla: Luka Popović
Električar: Miodrag Popović
Krojački radovi: Dragica Vujković, Zlatomir Nenadić
Šminka i frizura: Gordana Barović
Garderoba: Danijela Dragojević, Mirjana Neziri
Rekvizita: Mirjana Neziri
Dekorateri: Čedomir Vučinić, Josip Ucaj, Mladen Simić, Ivan Jovanović
HVALA: Ani Marelji za kombinatoriku kocaka; Sonji Živković i Jovanu Stankoviću na kompoziciji „Pesmica mangulica”; Ivanu Vukoviću; svima koji su poželeli F-u srećan put u Moldaviju.

Autor
FILIP VUJOŠEVIĆ (Beograd, 1977) je diplomirao dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Izvedene drame: Gozba (2016, Zvezdara teatar); Život stoji, život ide dalje (2015, Bitef teatar); Žabe u vreloj vodi (2013, Bitef festival); Fejkbuk (grupa autora, 2011, Bitef teatar); Ronalde, razumi me (2008, Narodno pozorište u Beogradu); Hamlet Hamlet Eurotreš (sa Majom Pelević, 2008, Pozorište na Terazijama); Halflajf (2005, Atelje 212 i Blu Elefant Teatar, London); Fejk Porno (grupa autora, Bitef teatar, 2005); Dan Dž (BDP, 2002). Dobitnik više nagrada, među kojima su Specijalna Sterijina nagrada za dramaturšku inovativnost za komad Halflajf 2006. godine i Specijalna Sterijina nagrada za autorski tim predstave Život stoji, život ide dalje 2015. godine. Dramaturg na više nagrađivanih produkcija u beogradskim pozorištima (Bitef teatar, Jugoslovensko dramsko pozorište). Od 2017. godine obavlja funkciju dramaturga i koselektora Bitef festivala.

Rediteljka
MAJA PELEVIĆ (Beograd, 1981) je diplomirala dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti i doktorirala na Interdisciplinarnim studijama na Univerzitetu Umetnosti u Beogradu.  Drame, među kojima su: Pomorandžina kora, Beograd-Berlin, Ja ili neko drugi, Možda smo mi Miki Maus i Bolivud izvedene su u pozorištima u Srbiji i inostranstvu i prevedene na mnoge svetske jezike. Od 2008. bavi se režijom i autorskim projektima. Sa Milanom Markovićem je 2012. uradila projekat Oni žive kada su se učlanili u sedam političkih partija; 2013. napisala, režirala i izvela u Bitef teatru dramu Posledice; 2015. režirala Moje nagrade Tomasa Bernharda u Narodnom pozorištu u Beogradu; 2016. zajedno sa Olgom Dimitrijević uradila je predstavu Sloboda je najskuplja kapitalistička reč, inspirisanu putovanjem u Severnu Koreju, a 2018. je režirala svoj tekst Bolivud u Narodnom pozorištu u Beogradu.  Dobitnica je mnogih nagrada među kojima su Sterijina nagrada za najbolji dramski tekst Pomorandžina kora i vaučer za besplatne palačinke na Skvizd pab kvizu u Šapcu. Živi i radi u Beogradu i Bečićima.

(Izvor: www.sabackopozoriste.rs, Facebook: @sabackopozoriste)

Preporuka


André Rieu

Štark Arena, Beograd

Megapopularni dirigent i virtuoz na violini injegov Johann Strauss Orchestra najavili su povratak…

Čast da prvi nastupi ima Dragan Marinković Maca sa svojom autorskom predstavom „Kakva…

Patrik Barlou, prema romanu Džona Bekena i filmu Alfreda Hičkoka 39 stepenika Režija:…

Prijavite se na naš newsletter!

Budite prvi koji će dobiti infromacije u vezi svih najboljih predstojećih događaja. Klikom na dugme "PRIJAVA", korisnik prihvata da od strane Tickets.rs na email dobija Novosti.

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati