Program


Na kafi kod kneginje Ljubice
4

Na kafi kod kneginje Ljubice

NA KAFI KOD KNEGINjE LjUBICE - PUTOVANjE U ISTORIJU KROZ ISPOVEST VLADARKE OBNOVLjENE SRBIJE

INFO ORGANIZATORA (04.08.2020): Monodrama “Na kafi kod kneginje Ljubice” (Konak kneginje Ljubice) zakazana za 09.08. i 23.08. se okazuje.

 

INFO ORGANIZATORA (10.07.2020): Monodrama “Na kafi kod kneginje Ljubice” (Konak kneginje Ljubice) zakazana za 12.07. i 26.07.  se odlaže do daljnjeg. Novi datumi događaja će uskoro biti saopšteni. Kupljene ulaznice za prvobitni, biće važeće i za novi termin. 

 

NA KAFI KOD KNEGINjE LjUBICE - PUTOVANjE U ISTORIJU KROZ ISPOVEST VLADARKE OBNOVLJENE SRBIJE

Monodrama “Na kafi kod kneginje Ljubice” je prvi muzejski teatar kod nas, i izvodi se u autentičnom ambijentu Konaka kneginje Ljubice. Posetioci Konaka su u prilici da budu dočekani u zdanju iz 19. veka, i da kroz životnu ispovest kneginje Ljubice Obrenović, uz posluženje kafom i ratlukom u divanhani, na neposredan način upoznaju prvu vladarku obnovljene Srbije. Krećući se kroz odaje starog Konaka, u kojem je Kneginja živela, gosti “kneginje” će saznati istorijske činjenice iz vremena kneza Miloša Obrenovića, o složenom supružničkom odnosu kneza Miloša i kneginje Ljubice, i brojne zanimljivosti o načinu života iz davnih vremena.

Kneginja Ljubica je bila vladarka velike duševne snage, dostojanstvene pojave, rečitosti jasne i odmerene. Zna se da je jahala konja i da je umela da rukuje oružjem, a o njenoj hrabrosti ostala su zapisana brojna kazivanja. Udajom za kneza Miloša položaj kneginje se menjao, od uspona do potpunog udaljavanja od supruga. U politici joj je nedostajao oprez i mudrost, kao i to da bolje procenjuje karaktere kod ljudi. Sve je to uticalo da njen život bude ispunjen velikim promenama na ličnom, porodičnom, ali i državnom planu. Od svih vladarki 19. i 20. veka, kneginja Ljubica je ostala u najlepšem sećanju srpskog naroda.

Autor teksta i scenarija: Nataša Popovska, viši kustos Muzeja grada Beograda

Monodramu izvodi: Nataša Popovska

Informacije za posetioce

Monodrama “Na kafi kod kneginje Ljubice” na srpskom jeziku održava se u Konaku kneginje Ljubice u dva redovna termina mesečno: svake druge i četvrte nedelje u mesecu od 14 časova. Predstava traje sat vremena, nakon čega posetioci mogu obići ceo Konak i pogledati stalnu izložbenu postavku “Enterijeri beogradskih kuća 19. veka”. Broj mesta je ograničen na 30 po terminu. Predstava se preporučuje osobama starijim od 10 godina. Nije dozvoljeno simultano prevođenje tokom trajanja monodrame.

Ulaznice se mogu kupiti po ceni od 450 dinara.

  

Izvor: www.mgb.org.rs

Preporuka


André Rieu

Štark Arena, Beograd

Megapopularni dirigent i virtuoz na violini injegov Johann Strauss Orchestra najavili su povratak…

ZDRAVKO ČOLIĆ

Knežev Arsenal, Kragujevac

Koncert Zdravka Čolića u prostoru "Kneževog arsenala" u Kragujevcu biće održan 4.septembra u…

Arsenal Fest 11 biće održan 24, 25. i 26. juna u Kragujevcu, gde…

Prijavite se na naš newsletter!

Budite prvi koji će dobiti infromacije u vezi svih najboljih predstojećih događaja. Klikom na dugme "PRIJAVA", korisnik je saglasan sa Ticket Vision newsletter pravilima privatnosti.

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati