Program


LJUBAV I MODA
24

LJUBAV I MODA

Mjuzikl LJUBAV I MODA, nastao po motivima istoimenog hit filma iz šezdesetih godina prošlog veka, nije samo šareni spektakl sa veselim retro pesmama. To je priča o entuzijazmu i optimizmu, podsećanje na neke osnovne etičke i emocionalne vrednosti koje su danas uglavnom u drugom planu.

Staša Koprivica
LJUBAV I MODA
Premijera: 27.04.2017.

Ansamblu mjuzikla LJUBAV I MODA pridružuju se dve nove glumice: TAMARA DRAGIČEVIĆ se pojavljuje u ulozi Sonje, a MIONA MARKOVIĆ u ulozi Dragane. Imaćemo priliku da ih prvi put vidimo 19. januara 2020.

Tamara Dragičević glumu je završila na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Dragana Petrovića Peleta. Prva veća uloga joj je u filmu Montevideo, Bog te video, a pamtimo je po ulogama Nadice (Vojna akademija), Sonje (Bićemo prvaci sveta) i Maje (Žigosani u reketu). Nosilac je statuete Ćuran za najbolje glumačko ostvarenje na Danima komedije u Jagodini 2012. godine, koju je dobila kao Staša u komadu Dobri ujkica i to ravnopravno sa starijim kolegama Mikijem Manojlovićem i Branimirom Brstinom. Udata je za glumca Petra Benčinu sa kojim ima dvoje dece. Ovo joj je prva uloga u mjuziklu!

Miona Marković imam samo 23 godine, glumu je završila na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Dragana Petrovića Peleta. Pored glume, Miona se bavi pevanjem, latino i standard plesovima, modernim i savremenim baletom. Trenirala je i karate, nosilac je braon pojasa. Nova strast joj je pole dance. Za razliku od Tamare, Miona je već učestvovala u mjuziklu i to u Škola rokenrola u režiji Bobana Skerlića u pozorištu “Boško Buha”, u kome igra i u predstavi Nemušt jezik. Snimila je film Slepi putnik na brodu ludaka Gorana Markovića, a svakako je najpoznatija po autentičnim ulogama u TV serijama: Koreni, Jutro će promeniti sve, Kralj Petar I u slavu Srbije, Žigosani u reketu, Biser Bojane 2. Trenutno snima seriju Močvara po tekstu Milene Marković, u režiji Olega Novkovića. 

Mjuzikl Ljubav i moda, koji je nastao po motivima istoimenog hit filma Ljubomira Radičevića i Nenada Jovičića je priča o entuzijazmu i optimizmu, podsećanje na neke osnovne etičke i emocionalne vrednosti koje su danas uglavnom u drugom planu. Mjuzikl je nastao po tekstu Staše Koprivice, a reditelj Aleksandar Nikolić je okupio tim talentovanih saradnika da oboje ovu pitku i veselu priču o ljubavi, prijateljstvu, zavisti, snovima...koreografi: Anka Gaćeša i Mirela Božić Jovanović, scenograf: Milica Stanković, dizajn revijskih haljina: Vladimir Nićiforović, kostimografi: Vladana Veljković, Marija Nikolić i Maja Živković. Predstava se titluje na engleski.

Pored naše dve nove zvezde u mjuziklu igraju: Anja Alač, Aleksandar Vučković, Katarina Gojković, Branislav Tomašević, Nebojša Milovanović, Stevan Piale, Anka Gaćeša Kostić, Helena Petrović, Tatjana Dimitrijević, Marija Nikolić, Žarko Stepanov i Ivana Milošević.

Fotografije: Suzana Sarić i Jelena Petković.

U maju 2019. ansambl ovog mjuzikla dobija novog člana, mladog glumca Aleksandra Vučkovića koji nastupa u glavnoj muškoj ulozi - modnog kreatora Bore, umesto Andrije Daničića.

Aleksandar Vučković rođen je 14. februara 1994. u Užicu. Završio je Užičku gimnaziju, a potom i Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesorke Gordane Marić . Dobitnik je nagrade "Mata Milošević" za 2016. Godinu, koju dodeljuje katedra za glumu Fakulteta dramskih umetnosti. Trenutno igra u predstavama Beogradskog dramskog pozorišta, Pozorišta na Terazijama, Narodnog pozorišta Sombor, Narodnog pozorišta Užice , pozorišta "Boško Buha" i “Čiča Mičinog” pozorišta. U martu ove godine počelo je emitovanje RTS-ove serije "Kralj Petar I" u kome tumači lik regenta Aleksandra. Živi u Beogradu.

Na čelu dve suparničke modne kuće posleratnog Beograda, Jugošika i Jugomode, nalaze se bivši supružnici – Direktor i Direktorka. Njihovo rivalstvo podstiče ta dva mlada i smela preduzeća da napreduju, ali i da svi zaposleni neizmerno pate zbog njihovog sukoba, borbi i smicalica. Ono što niko ne zna jeste da u osnovi tog sukoba stoji Rođak, namazani muljator spreman na sve kako bi obe firme uništio i osnovao sopstvenu – svoj jedinstveni Jugoštep. 

Ono što, s druge strane, Rođak ne zna jeste da se između Sonje, Direktorkine i Direktorove kćerke i Bore, Jugošikovog glavnog dizajnera rađa ljubav. Taj momenat neplaniranog izliva emocija poremetiće sve planove ove dve modne kuće i svih koji tu rade, značajno će promeniti planove za konkurentske modne revije i, iznad svega, dodatno otežati Rođaku da izvrši svoj pakleni naum.

Predstava Ljubav i moda, sva u nežnim melodijama i pastelnim tonovima, osim nostalgije za nekim jednostavnijim vremenima nudi i nadu da se oni najvredniji delići tih vremena i danas mogu dotaći.

Tekst: Staša Koprivica
Režija: Aleksandar Nikolić
Koreografije: Anka Gaćeša, Mirela Božić Jovanović
Scenografija: Milica Stanković
Dizajn modnih haljina: Vladimir Nićiforović
Kostim: Vladimir Nićiforović, Vladana Veljković, Marija Nikolić, Maja Živković
Dizajn svetla: Srđan Jovanović

Uloge:

SONJA ILIĆ – Nina Janković/Iva Stefanović/Tamara Dragičević

Preduzeće Jugošik
DIREKTOR – Branislav Tomašević
ROĐAK – Nebojša Milovanović
BORA – Andrija Daničić
CICA – Ana Stojanović/ Anka Gaćeša

Preduzeće Jugomoda
DIREKTORKA – Katarina Gojković
MILAN – Stevan Piale
DRAGANA – Tamara Aleksić/Tatjana Dimitrijević/Miona Marković

Aero klub
glumice: LUCIJA – Iva Stefanović/Anja Alač
              LJILJA – Tatjana Dimitrijević/Helena Petrović
pevači:   MIŠA – Dušan Šarenac
              BLIZNAKINJE – Tijana Ranđelović, Maja Živković

Baletski ansambl:
Neda Popović, Helena Petrović, Dunja Stanković, Irena Maksimović, Nemanja Pražić, Goran Vidaić, Miloš Jadžić, Vukan Belojević, Tara Tomašić

Mjuzikl je nastao po zamisli Smilje Bojković i Jasmine Ćosić

Redosled numera prema izvođenju u predstavi:

Beograde, Beograde – muzika i tekst Đorđe Marjanović
Jedna mala dama – muzika Bojan Adamič, tekst Veno Taufer
Ljubav ili šala – muzika Milutin Vandekar, tekst Alka Ruben
Zvižduk u osam – muzika Darko Kraljić, tekst Olivera Živković Ilić
Pod sjajem zvezda – muzika i tekst Predrag Ivanović
Čamac na Tisi – muzika i tekst Darko Kraljić
Sonja – muzika Darko Kraljić, tekst Božidar Timotijević
Bezbroj poljubaca – varijacija i prepev originalne kompozicije 24.000 baci autora Pjera Vivarelija (Piero Vivarelli), Luča Fulčija (Lucio Fulci), Adrijana Čelentana (Adriano Celentano)
Plavi kišobran – muzika Mirko Šouc, tekst Aleksandar Korać
Bikini – varijacija i prepev originalne kompozicije Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini autora Pola Vensa (Paul Vance) i Lija Pokrisa (Julien Lee Pockriss)
Devojko mala – muzika Darko Kraljić, tekst Božidar Timotijević
Tražiš – muzika Mirko Šouc, tekst Aleksandar Korać
Ljubav i moda – muzika Darko Kraljić, tekst Božidar Timotijević

Gospođu Madlenu Zepter, koja u stvaranju svog teatra na brojne načine pruža mogućnost mladim umetnicima da ostvaruju svoj potencijal, posebno je privukla ideja da se na sceni Madlenianuma realizuje mjuzikl Ljubav i moda. Kada su mladi ljudi, okupljeni sa nesvakidašnjim entuzijazmom i radošću oko produkcije Kako vam drago, ponudili da na sceni ispričaju priču koja se tiče svih generacija, a koja je krunisana neodoljivom evergrin muzikom, nije bilo sumnje da takav projekat pripada publici Madlenianuma i da donosi, uz sav sentiment koji je neizbežan uz pomenu naslova Ljubav i moda, nešto zaista novo za Beograd. U pozorištu je nadahnuće ono što dovodi predstavu do cilja, a u slučaju rada na predstavi Ljubav i moda nadahnuće je od prvih produkcijskih koraka bilo prisutno kao nešto dominantno i pružalo je snagu u svakom segmentu stvaralaštva. Lepo je kada moda (posmatrana u najširem smislu) vremenom postane nešto što se ubraja u neprolazne vrednosti i bilo je pravo zadovoljstvo posvetiti se projektu Ljubav i moda  koji upravo te vrednosti nosi u svojim temeljima.
Ana Radivojević Zdravković, direktor drame Opere i teatra Madlenianum

Ljubav i moda je onaj film koji odgledaš svaki put kada ga slučajno uhvatiš na televiziji. Nežan, urnebesno naivan, beskrajno šarmantan u svojoj dečjoj jednostavnosti. Poželela sam da dodam malo strukture pozorišnoj verziji ove priče, ali tako da ipak ne narušim tu pastelnu penu nevinosti koja nam je svima danas potrebna (kako nas do kraja ne bi progutao opšti čemer). A, ako mi se igde otela pokoja trunka cinizma, praštajte. Nije bilo namerno.
Staša Koprivica, autor teksta
 
Ljubav, to je glavna stvar, naslov je predstave koju nikada nisam gledao. Čuo sam ga jednom davno u detinjstvu, usputno, na času istorije muzike. Tada mi je to delovalo potpuno anhrono, lažno i frivolno. Bile su kasne devedesete i već mnogo godina sve drugo je bilo glavno osim ljubavi. Autorski tim, kao i veći deo glumačke podele i plesnog ansambla predstave, pripada onim generacijama koje nisu osetile la dolce vita i nevini optimizam filma Ljubav i moda. Teme uz koje smo sazrevali bile su građanski rat, ekonomska kriza, inflacija, turbulentne društveno-političke promene. Našu mladost i detinjstvo obeležili su nesigurnost, strah, oprez, borba, specifična ozbiljnost i pesimizam – jedna velika tama koja lebdi nad glavama naše generacije još uvek, čak i sada kada već ulazimo u zrelo doba. Poslednjih deset godina mi, rođeni ranih osamdesetih, pravimo razne predstave u kojima pokušavamo da se suočimo s njom, da se borimo protiv nje, da je analiziramo, da joj otkrijemo uzrok. Ipak, ta velika tama i dalje lebdi nad našim glavama, kao i nad glavama svih koji s nama dele ovo vreme i ovaj prostor. Ono o čemu mi intimno sanjamo jesu Ljubav i moda – jedna lakoća postojanja, jedan paralelan univerzum u kojem bežimo od realnosti koja je opterećujuća, jedan militantni eskapizam.   
Lakoća i nevini šarm kasnih pedesetih, o kojima komad govori, optimizam i polet, vera u budućnost, stabilnost i sigurnost su nam sada, nakon četvrt veka briga i pesimizma, potrebniji nego ikada. Naša odluka je svesna – ovom predstavom biramo lakoću i nevinost, biramo optimizam. Vraćamo se u jedno mnogo srećnije vreme, kraj pedesetih, vreme koje nama s ove distance deluje kao Fragonarove Les fetes galantes, ali i vreme koje je za neke druge generacije možda bilo podjednako opterećujuće kao nama naše.
Ljubav, to je glavna stvar (1963), naslov je muzičke komedije-baleta Dušana Radića koju nikada nisam gledao. Taj naslov sam čuo davno u detinjstvu, usputno, na času istorije muzike, u vreme kada je izgledalo da je sve drugo osim ljubavi glavna stvar. Uprkos svemu, moje biće je nesvesno odabralo da ga nikada ne zaboravi i da u njega zauvek veruje.
Aleksandar Nikolić, reditelj

 
Profesor Vlada Jevtović me je tokom školovanja zvao ovan predvodnik. Izgleda da je bio u pravu kao i za mnoge druge stvari. Pošto sam pre svega glumac, a i muzičar, mislim da sam ovde uspešno odigrao ulogu tog predvodnika. Za mene produkcija nije ništa drugo nego način da ostvarim svoje snove.  Hvala vam što ste me razumeli, podržali i svojim radom doprineli da se u mesečnoj ponudi pozorišnih repertoara nađe i naša predstava. Svega ovoga ne bi bilo da me koleginice Smilja Bojković i Jasmina Ćosić nisu uvukle u ovu priču o ljubavi i modi.
Andrija Daničić, producent i glumac.

Instagram: https://www.instagram.com/ljubav_i_moda_mjuzikl/

Facebook: https://www.facebook.com/LjubaviModaMjuzikl/

 
 
Fotografije: Suzana Sarić, Jelena Petković, Jovan Marjanov, Lidija Antonović
(Izvor: operatheatremadlenianum.com; Facebook - @Madlenianum)

Preporuka


André Rieu

Štark Arena, Beograd

Godinu dana nakon izuzetno uspešnog nastupa, megapopularni dirigent i virtuoz na violini injegov…

ZDRAVKO ČOLIĆ

Knežev Arsenal, Kragujevac

Usled i dalje nepovoljne situacije izazvane pandemijom Kovid-19, planirani koncert Zdravka Čolića u…

Predstava „Obično veče“, prva je predstava na srpskom jeziku koja je do sada…

Prijavite se na naš newsletter!

Budite prvi koji će dobiti infromacije u vezi svih najboljih predstojećih događaja. Klikom na dugme "PRIJAVA", korisnik prihvata da od strane Tickets.rs na email dobija Novosti.

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati