Program


GOSPODJICA
14

GOSPODJICA

Ivo Andrić

GOSPOĐICA

Režija: Gorčin Stojanović

 • Gospođica (Rajka Radaković)Nataša Ninković
 • Otac (Obren Radaković)/Rafo Konforti/PesnikVojislav Brajović
 • JovankaNataša Tapušković
 • Dajdža Vlado Hadži-Vasić/RatkoSrđan Timarov
 • Majka (Radojka Radaković)Jasmina Avramović
 • Poslovođa (Veselin - Veso Ružić)Milan Marić
 • Tutor (Gazda Mihailo)Marko Baćović
 • SusetkaVesna Stanković
 • KarmensitaAnđelika Simić
 • Novinar/Advokat/Prvi pijanacStefan Bundalo
 • Detektiv/Trgovac/Drugi pijanacDejan Dedić

Dramaturg: Miloš Krečković, Scenograf: Gorčin Stojanović, Kostimograf: Lana Cvijanović,Scenski pokret: Miloš Paunović, Dizajn zvuka: Robert Klajn, Gorčin Stojanović.

Podeljena, kao i Andrićev roman, na dva dela, sarajevski i beogradski, radnja predstave Gospođica Gorčina Stojanovića odigrava se u doba velikih potresa i promena na kraju devetnaestog i na početku dvadesetog veka, te u godinama koje su došle posle Prvog svetskog rata i propasti dva velika carstva. U tim okolnostima odigrava se uzbudljiva životna priča Rajke Radaković, jedne od velikih Andrićevih junakinja. Ona prikazuje sudbinu žene koja je, stalno s mukom pokušavajući da razume vremena koja se menjaju i uzburkani svet u kom se obrela, sve posvetila nastojanju da ispuni davni, teški očev zavet i tako, grozničavo štedeći i strasno stičući, čitav život provela bez ljubavi i prave radosti, otuđena i sama, sve do tragičnog kraja.

Predstava Gospođica nastala je na osnovu dramatizacije Marka Foteza, napisane 1962. godine, u vreme kada je Ivo Andrić bio predsednik Umetničkog saveta Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Kroz dva sata svoje predstave, Gorčin Stojanović vrlo fino, dramaturški tačno, ispriča cijelu priču Andrićeva romana.(…) Gospođica Jugoslovenskoga dramskog pozorišta pomalo je starinska predstava, u kojoj se osjeća nešto od duha i estetike jugoslavenskih teatarskih osamdesetih. Glavna glumica Nataša Ninković dobro je shvatila Rajkine razloge, i odigrala je Gospođicu sjajno. U tome je imala podršku svih glumaca na sceni, pogotovo Voje Brajovića i Srđana Timarova, koji su igrali više uloga, i u Rajkinoj duši suptilno i tačno vezali različite suputnike na njezinome putu u propast. (JERGOVIC.COM)

U leto 2013, predstava Gospođica sudelovala je na festivalu „Purgatorije“ u Tivtu (Crna Gora).

Premijera: 26/04/2013, 1h 55min bez pauze. (Izvor: jdp.rs)

Preporuka


LEXINGTON

Štark Arena

LEXINGTON

DEEP PURPLE

Štark Arena

Ljubitelji tvrdog zvuka će imati jedinstvenu priliku da poslednji put čuju hitove rok…

Prijavite se na naš newsletter!

Budite prvi koji će dobiti infromacije u vezi svih najboljih predstojećih događaja. Klikom na dugme "PRIJAVA", korisnik prihvata da od strane Tickets.rs na email dobija Novosti.

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati