Program


DA KRENEMO ISPOČETKA
2

DA KRENEMO ISPOČETKA

Erik Emanuel Šmit
DA KRENEMO ISPOČETKA

Trenutni događaji
Erik Emanuel Šmit
DA KRENEMO ISPOČETKA
Premijera 10. jun 2021, reprize 12. i 22. jun 2021.

U Operi i teatru Madlenianum u toku su probe novog dramskog projekta DA KRENEMO ISPOČETKA. Komad koji po drami čuvenog savremenog franscuskog pisca Erika Emanuela Šmita, u prevodu dr Nikole Bjelića, režira Andrea Ada Lazić, premijerno će se izvesti na Velikoj sceni Madlenianuma 10. juna, dok je prva repriza 12. juna, a druga 22. juna. U drami DA KRENEMO ISPOČETKA jedan čovek, lekar Nobelovac, susreće sebe samog iz vremena kad je bio četrdeset godina mlađi. U mešanju i sjedinjavanju dva vremena događa se čitav buket duhovitih, nesvakidašnjih i dirljivih situacija koje je izrodio vanserijski spisateljki talenat Erika Emanuela Šmita. Stvaraoci predstave DA KRENEMO ISPOČETKA su pored Andree Ade Lazić, dramaturg Dragana Bošković, scenograf Nikola Nikolić, kostimograf Jelena Stokuća, kompozitor Andrija Pavlović, Ivica Klemenc kao sradnik za scenski pokret, Milica Janketić sradnik za scenski govor, a Srđan Jovanović za dizajn svetla. U glumačkoj ekipi predstave su u glavnim ulogama dva džentlmena Slavko Štimac i Ljubomir Bulajić, a uz njih i pet dama: Branka Petrić, Tamara Aleksić, Lana Karaklajić, Nađa Jakovljević i Natalija Vlahović.

U ovom komadu glavni junak, Aleksandar, vraća se četrdeset godina u prošlost. To je jedan isti čovek, onaj mlad, i ovaj stariji, vremenski skokovi nisu primarni. Vreme ne postoji, ono je relativno, naša je lična projekcija. “Za ljudsku dušu je važno uvek ostati mlad”, kaže rediteljka predstave i dodaje: “u režiji obožavam da se poigravam „magijskim realizmom“, jer smatram da ono što čovek vidi okom nije jedina realnost koja nas okružuje. U drami Da krenemo ispočetka me je jako privuklo pitanje koje nas, verujem, sve muči, a to je - da imamo šansu da vratimo vreme, da li bismo nešto drugačije uradili u životu, i da li bi nas to odvelo do drugačijeg ishoda, ili je struktura naše ličnosti već odredila put kojim idemo?”

Od kad pozorišta, kao i celokupno društvo, žive u tzv novoj normalnosti nastaloj usled pandemije korona virusa, komad DA KRENEMO ISPOČETKA je prvo dramsko delo koje se priprema u Madlenianumu. Gospođa Madlena Zepter je na poseban način vezana za francusku kulturu. Ona je za doprinos širenju francuske umetnosti odlukom Ministarstva kulture Francuske odlikovana Ordenom viteškog reda za umetnost i književnost. U mnoštvu njenih brojnih humanističkih i mecenarskih angažmana ističe se Evropska književna nagrada koju je gospođa Madlena Zepter ustanovila u Parizu 2003. godine. Uzevši u obzir njenu posvećenost francuskom književnom stvaralaštvu, ne čudi što je ona, u ovom osetljivom trenutku za celu planetu, odabrala upravo Šmitovu nežnu magičnu komediju DA KRENEMO ISPOČETKA za publiku svog teatra. To je delo koje odiše nadom i optimizom, delo koje govori o višeslojnosti života, ukazuje na bitnost nevidljivog i nematerijalnog i podržava veru u čuda.

Projekat DA KRENEMO ISPOČETKA prepoznat je od strane stručne konkursne komisije kao delo sa odličnim potencijalom i dobio je podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.


Četvrtak, 10. jun 2021. u 19:30
Velika scena MADLENIANUMA

PREMIJERA

Erik Emanuel Šmit

DA KRENEMO ISPOČETKA

Prevod Dr Nikola Bjelić
Režija Andrea Ada Lazić
Dramaturg Dragana Bošković
Scenograf Nikola Nikolić
Kostimograf Jelena Stokuća
Kompozitor Andrija Pavlović
Scenski pokret Ivica Klemenc
Dizajner svetla Srđan Jovanović
Lektor Milica Janketić
Asistent kostimografa Margareta Marinković

Lica:

Aleksandar.......Slavko Štimac
Saša.................Ljubomir Bulajić
Baka Lu............Branka Petrić
Beti..................Lana Karaklajić
Kasandra.........Tamara Aleksić
Mojra...............Nadežda Jakovljević, Natalija Vlahović

Inspicijent: Goran Mladenović
Sufler:Rastko Vujisić
Organizator: Vlastimir Repić,
Majstor pozornice: Milan Ćirić
Realizacija zvuka: Dušan Arskin
Realizacija svetla: Vladimir Krunić
Šminka i frizura: Mirjana Rakić,
Garderoba: Tanja Vuksanović i Miladin Pavićević
Radionička realizacija opreme: Free line studio

 

Izvor: operatheatremadlenianum.com

Preporuka


2CELLOS

Štark Arena, Beograd

Nakon što su proveli poslednjih deset godina zajedno kao 2CELLOS, objavili šest studijskih albuma, skupili milijarde strimova, nastupili na kultnim…

Dragoslav Mihailović Kad su cvetale tikve Reditelj: Boban Skerlić

KAKVA TI JE ŽENA TAKAV TI JE ŽIVOT - Dragan Marinković Maca

Prijavite se na naš newsletter!

Budite prvi koji će dobiti infromacije u vezi svih najboljih predstojećih događaja. Klikom na dugme "PRIJAVA", korisnik je saglasan sa Ticket Vision newsletter pravilima privatnosti.

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati