Program


CARSTVO MRAKA
11

CARSTVO MRAKA

CARSTVO MRAKA
drama Lava N. Tolstoja

Premijera 24. marta 2017.  / Scena „Raša Plaović“

 

Režija Igor Vuk Torbica 

Adaptacija Tijana Grumić, Igor Vuk Torbica 

Dramaturzi Molina Udovički Fotez i Tijana Grumić

Premijerna podela:

Matrjona Olga Odanović

Anisja Hana Selimović

Akuljina Vanja Ejdus

Petar Ljubomir Bandović

Kuma Anastasia Mandić

Aćim Nebojša Ljubišić

Nikita Ivan Đorđević

Mitrić Nikola Vujović

Marina Ivana Šćepanović

Anjutka Jelena Blagojević

 

Svat Novak Radulović

 

CARSTVO MRAKA NA SCENI NARODNOG POZORIŠTA

Premijera drame „Carstvo mraka“, 18. decembra 1904, bila je prvi suret beogradske pozorišne publike sa Lavom Nikolajevičem Tolstojem. Komad je preveo Jovan Maksimović, a predstavu režirao Čiča Ilija Stanojević koji je i tumačio lik starog sluge Mitrića. Ostale uloge su tumačili Aleksandar Milojević (Petar), Vukosava Jurković (Anisja), Ana Aleksić – potonja Paranos (Akuljina), Ljubica Pavlica (Anjutka), Sava Todorović (Aćim), Jelena Gavrilović (Matrjona), Milorad Petrović (Mikita), Persa Pavlović (Marina, Anisjina kuma), Jevrem Božović (Muž Marinin)... Predstava je do Velikog rata igrana još 6 puta, a obnovljena je 1919/20, i odigrana 4 puta u toj sezoni. Sledeća premijera ove mračne drame na sceni Narodnog pozorišta je bila povodom stogodišnjice Tolstojevog rođenja, 15. septembra 1928. Igran je isti prevod, predstavu je režirao Jurij Ljvovič Rakitin, a autor scenografije i kostima je bio Ananije Verbicki. Uloge su tumačili: Miodrag Ristić (Petar), Žanka Stokić (Anisja), Nevenka Urbanova (Akuljina), Ljubinka Bobić (Anjutka), Raša Plaović (Nikita), Sava Todorović (Aćim), Marica Popović (Matrjona), Mileva Bošnjaković (Marina), Ana Paranos (Kuma), Dimitrije Ginić (Mitrić), Arman Aliger (Mladoženja), Leposava Todorović (Mladoženjina mati), Milan Ajvaz (Svat), Milorad Dušanović (Pisar), Velimir Bošković (Kmet), Vlastimir Antonović (Kočijaš), Đura Marinković (Marinin muž), Zagorka Dušanović (Prva devojka), Ružica Tekić (Druga devojka). Prema oceni kritike, dekor je bio „jedan od najlepših“ u kreaciji Verbickog, a prikaz je bio „solidan i čist“. Reditelj je „uspeo da nam pruži impresiju kovitlanja tmine, gliba i jezivih akcenata primitivaca“. Plaović je imao „dobrih momenata“, iako nije bio „Tolstojev Nikita“ već malovaroški cinik. Nekim glumcima je zamereno i da su upadali u ton naših komada sa sela, a naročito Marica Popović (koja je dala „rđavu interpretaciju melodrame“) i Žanka Stokić, koja je po nekima izvanredno donela svoj lik u duhu naturalizma, a po drugima „s naporom nosila svoju ulogu“. Ginić, Todorović i Bobićka su bili „odlični“, a naročito Ristić koji je bio „od svih najviše ruski čovek“. Bošnjakovićka je među onima koji su bili „najpribližniji svojim ulogama“ i dala je „čestitu Marinu sa lepim akcentima smernosti i mekote“, a nesporno talentovana Urbanova je, iako uloga nije u njenom fahu, „imala neposredne grubosti i elementarnosti“; kraj prvog čina je bio njen „impresivan momenat“. Za Ljubinku Bobić je zabeleženo i da je bila „mali i ljupki, uplašeni leptir tame“. Ova postavka je igrana samo do kraja sezone, doživevši ukupno svega 4 izvođenja. To je ujedno bilo i do sada poslednje pojavljivanje ovog Tolstojevog komada na sceni našeg nacionalnog teatra.

 

Jelica Stevanović (Izvor: www.narodnopozoriste.rs)

 

 

Preporuka


André Rieu

Štark Arena, Beograd

Godinu dana nakon izuzetno uspešnog nastupa, megapopularni dirigent i virtuoz na violini injegov…

REGIONALNI STAND UP SHOW

KOMBANK DVORANA, Beograd

REGIONALNI STAND UP SHOW

Nick Cave and The Bad Seeds

Prijavite se na naš newsletter!

Budite prvi koji će dobiti infromacije u vezi svih najboljih predstojećih događaja. Klikom na dugme "PRIJAVA", korisnik prihvata da od strane Tickets.rs na email dobija Novosti.

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati