Program


Bela griva
9

Bela griva

RENE GIJO
BELA GRIVA
PREDSTAVA ZA DECU
REŽIJA: IRENA RISTIĆ

Bela griva je priča o prijateljstvu dečaka i konja. U ovoj predstavi, to su četiri priče. Jednu priča dečak, drugu konj, treću stari konjušar Antonio, a četvrtu – Gazda, na čijem se imanju ovo dogodilo. Zadatak publike je da sakupi sve njihove priče.

Predstava je namenjena deci starijoj od šest godina, ali i odraslima koji nisu zaboravili šta je to prijateljstvo, šta je sloboda i zašto je važno voditi decu u pozorište.

SCENA I KOSTIM: ŠKART KOLEKTIV

ORIGINALNA MUZIKA: BORIS MLADENOVIĆ

DRAMATURGIJA: TIJANA GRUMIĆ

Autori priča i izvođači/ce: Miloš Vojnović, Dušan Simić, Ivan Tomašević, Vladimir Milojević, Siniša Maksimović, Deana Kostić

Asistentkinje i asistenti: Jovana Omerović, Filip Trifunović, Igor Antić, Luka Lazarević, Đorđe Urban, Goran Dimitrijević, Iva Tadić, Sonja Makević, Marija Marković (Omladinski klub Šabačkog pozorišta)

Grafički dizajn: Kombinart

Tehnički rukovodilac: Radivoj Kostadinović

Ton: Kosta Pavlović

Svetlo: Luka Popović

Krojački radovi: Zlatomir Nenadović, Dragica Vujković

Šminka i frizura: Gordana Barović

Garderoba: Danijela Dragojević i Biljana Kostadinović

Odnosi s javnošću: Jelena Ivetić

Rekvizita: Mirjana Neziri

Dekor: Čedomir Vučinić, Ivan Jovanović, Josip Ucaj, Mladen Simić

Zahvaljujemo se Foto Neri, Sovraniju Čonjagiću i Šabačkom hipodromu

ŠKART KOLEKTIV (Dragan Protić, Đorđe Bamazović i saradnice/i) je nastao 1990. godine na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Kroz potencijalnu „arhitekturu ljudskih odnosa“ kolektiv eksperimentiše u poeziji, dizajnu, štočemu i svačemu. Vešti su da grešku učine lepom.

TIJANA GRUMIĆ je dugo maštala o tome da će iskopavati dinosauruse kad poraste, ali je završila kopajući uglavnom po sebi. Piše dramske tekstove, radi kao dramaturškinja i najviše na svetu voli pozorište – jer je svemoguće.

BORIS MLADENOVIĆ od srednje škole svira u grupi Jarboli. Studirao je slikarstvo na FLU u Beogradu. Bavi se muzikom u svojstvu kompozitora, tekstopisca, gitariste, pevača, basiste, producenta, snimatelja, aranžera, tonca i dab mastera. Ne bavi se slikarstvom.

IRENA RISTIĆ deluje u polju umetnosti i nauke. Piše, proba, režira, smišlja i izvodi radove, sklona socijalnim ogledima i psihološkim istraživanjima umetnosti, predaje, piše, objavljuje, uređuje, sa studentima polemiše, i opet piše.

 

RENE GIJO (1900-1969) je francuski pisac. Više od dvadeset godina živeo je u francuskim kolonijama u Africi, gde je radio kao učitelj. Dobitnik je Nagrade “Hans Kristijan Andresen” za dečiju književnost.

O POVERENJU

Postoje predstave sa različitim temama i različitim načinama na koje su priče u njima ispričane. Naša Bela griva posebna je i po tome o čemu govori i po tome kako je to ispričano. Međutim, ono što je najposebnije u ovoj predstavi jeste poverenje – poverenje kao velika i važna tema priče o Beloj Grivi, ali pre svega poverenje koje smo mi imali jedni u druge radeći na njoj. Kao što se dečak Folko upustio u avanturu sa svojim prijateljem, belim ždrebetom, tako smo se i mi upustili u avanturu pravljenja predstave kakvu nikada do sada nismo radili, ni gledali, predstave koja se bavi i time na koje se sve načine može ispričati neka priča, ali i time šta je istina i postoji li samo jedna njena verzija – predstave koja nam je pružila priliku da ispitujemo kako sopstvene granice, tako i granice pozorišta. I znate šta? Nema ih.

Belu grivu svi pamtimo kao lektiru iz osnovne škole, međutim, baš zbog toga, potrudili smo se da ova predstava ipak ne bude samo za decu, već i za sve nas koji smo odavno završili školu. Verujemo da se priče o poverenju, o drugarstvu, o slobodi, o prirodi, o pravdi i o ljubavi tiču svih nas.

Atorke i autori predstave

(Izvor: www.sabackopozoriste.rs, Facebook: @sabackopozoriste)

Preporuka


LARA FABIAN

Štark Arena, Beograd

Sa više od 20 miliona albuma prodatih širom sveta, Lara Fabian se vraća…

TRICKY

Dom omladine Beograda

Legendarni trip-hop muzičar i producent Triki (Tricky) održaće koncert 23. februara 2021. godine…

MARIJA ŠERIFOVIĆ – Druga strana ploče vol.2

Prijavite se na naš newsletter!

Budite prvi koji će dobiti infromacije u vezi svih najboljih predstojećih događaja. Klikom na dugme "PRIJAVA", korisnik prihvata da od strane Tickets.rs na email dobija Novosti.

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati