Program


35. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL - Axes - Theo Ceccaldi „Freaks“

35. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL - Axes - Theo Ceccaldi „Freaks“

35. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL - Axes - Theo Ceccaldi „Freaks“  više

João Mortágua “AXES” (Portugal/Španija)

Sekstet Axes predvodi portugalski saksofonista i kompozitor Žoao Mortagva. Prisutan na sceni od sredine dvehiljaditih, radio je sa raznim portugalskim muzičarima svoje i starije generacije, kao i dosad snimio dva albuma pod svojim imenom. Axes je njegov najnoviji projekat, koji je uspešno predstavio članovima Evropske džez mreže (među kojima i Beogradskog džez festivala), na godišnjoj konferenciji u Lisabonu 2018. Godinu dana ranije Mortagva je dobio nagradu na muzičara godine (RTP / Jazz Festival Award). Neposredna asocijacija na kvartet saksofonista u frontu sastava Axes jeste slavni američki World Saxophone Quartet, posebno zbog žanrovski eklektičnog repertoara. Ali dvojica bubnjara u sastavu prave suštinsku razliku – dodajući zvuku i ritmove paradnih ansambala iz Nju Orleansa i hip-hop energiju, inspirišući kritiku da ih poredi i sa proslavljenim kvartetom Sex Mob, Stivena Bernstina. Ovim koncertom festival nastavlja osvetljavanje portugalske scene, jedne od najuzbudljivijih na današnjem evropskom džez prostoru.

 

Théo Ceccaldi “Freaks” (Francuska)

Francuski violinista Teo Sekaldi, sa sekstetom Freaks (po dva gudača i duvača, gitara i bubnjevi), ruga se klasičarskoj uglađenosti i džezerskom intelektualizmu, podrazumevajući pak i klasičarsku virtuoznost i džezersku nepredvidivost – iz ugla pank rokera! Sekaldi se na sceni pojavio sredinom ove decenije, ali veoma brzo stekao punu afirmaciju i kao lider/kolider različitih formacija (trio, duo sa Robertom Negrom, sastav Freaks…), i kao sajdmen u sastavima uvaženih kolega iz Francuske i Evrope, među kojima su Luj Sklavis, Mišel Portal, Danijel Imer, Vensan Kurtoa, Silven Darifurk, Paolo Fresu, Emil Parizijen, Danijel Erdman, Eve Riser, Mikele Rabija, Žoel Leandr… Počev od 2014. godine bio je i član Orchestre National de Jazz (ONJ), najuglednijeg francuskog velikog orkestra. Otkriće 2014. i najbolji francuski muzičar 2016. u anketi Jazz Magazine, kao i laureat Victoire du Jazz za otkriće godine 2017, Teo Sekaldi nastavlja niz najbitnijih francuskih novih umetnika na festivalu, posle Vensana Peranija i Emila Parizijena. 

 

Izvor: Dom omladine Beograda

Preporuka


André Rieu

Štark Arena, Beograd

Godinu dana nakon izuzetno uspešnog nastupa, megapopularni dirigent i virtuoz na violini injegov…

Nick Cave and The Bad Seeds

Štark Arena, Beograd

Beogradski koncert, koji je bio zakazan za 4. jun 2020, održaće se 15.…

Predstava „Obično veče“, prva je predstava na srpskom jeziku koja je do sada…

Prijavite se na naš newsletter!

Budite prvi koji će dobiti infromacije u vezi svih najboljih predstojećih događaja. Klikom na dugme "PRIJAVA", korisnik prihvata da od strane Tickets.rs na email dobija Novosti.

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati